Curacao

Feest op Curacao


Curacao is een feesteiland. De bevolking leeft van het ene feest naar het volgende. Vandaag is het 31 december 2017. Wij zijn gisteren teruggekomen van een vakantie naar de VS. Wat hebben we gemist? In eerste instantie heel veel herrie. Oudjaarsavond is een van die feesten waarnaar men toeleeft. Er wordt zeer veel geld uitgegeven aan dit feest, maar dat is het niet enige, het vuurwerk is niet zoals in Nederland gebonden aan normen van zwaarte waardoor het wel lijkt alsof de oorlog is uitgebroken. De week voor de jaarwisseling worden op verschillende plaatsen op Curacao matten met multiklappers aangestoken. pagara U kent ze wel de duizendklappers. Laat me niet lachen, op Pieter Maai werd een 14 miljoenklapper afgestoken. Deze vuurwerkbommen noemen ze hier Pagara. Feestperiodes zijn leuk en iedereen is blij. Het nadeel is dat het ook de periode is waarin de meeste inbraken en overvallen plaatsvinden om het e.e.a. te kunnen financieren. Gelukkig wonen wij in een veilige wijk met een beveiligingsbedrijf op de hoek. De patrouillewagens van dit bedrijf rijden zo vaak door de straat dat criminelen het wel uit hun hoofd laten om een woning te "bezoeken". Althans dit is de versie van onze buurman. oudejaarsavond Vanavond zijn we naar het Avilabeach hotel naar een optreden van de soulsisters. We waren in het prettige gezelschap van Corine en Roberto en later schoven Ton, Arienne en hun dochter Iris nog aan. Het was heel gezellig, zelfs een zware regenbui om half twaalf mocht de pret niet drukken. Gelukkig was het om middernacht weer droog en konden we van het vuurwerk genieten. Vrienden van ons waren thuis gebleven, maar die konden elkaar na twaalf uur regelmatig niet meer verstaan. Goede raad; ga naar een feestje, die zijn er genoeg.

Carnaval


Een ander groot en het volgende feest is het Carnaval,
carnaval1 wat men in Curacao overigens schrijft met een K. Een enorm groot feest. Vele maanden carnaval4bereiden individuen en verenigingen zich hierop voor. Kosten nog moeite wordt gespaard om er een vrolijk, kleurrijk geheel van te maken. Ook de vaak zeer luide muziek mag niet achterblijven. De Tumba is de kenmerkende muziekvorm van het eiland en is de officiele muziekvorm voor het Karnaval. In de eerste week van januari starten de schoonheidswedstrijden al en zijn er de carnaval3daaropvolgende weken diverse wedstrijden en Calypsofestivals. Het carnaval kent een lange geschiedenis. Reeds in de slaventijd werden deze gekostumeerde feesten gehouden. De plantage-eigenaars in het Caribisch gebied kende gekostumeerde bals net zoals in de landen waar zij vandaan kwamen waar de Adel deze feesten organiseerde waarin men hoge pruiken op deed en maskers droeg. De slaven organiseerde hun eigen bals (carnaval) met hun eigen rituelen en kostuums in hun tuintjes. Pas toen de slaven meer vrijheid kregen toonden zij zich in hun kostuums ook op straat. In de loop van de jaren werd het feest alsmaar groter en verdrong de carnaval5 kleinere gekostumeerde bals. Ook de plantage-eigenaars namen deel aan het feest. Om deze reden was het soms verstandig een masker te dragen om niet herkend te worden, temeer daar het vermakelijk was de blanke kolonisten in de maling te nemen.
Pas in de 20e eeuw versmolten de verschillende invloeden er werd het één groot feest. Vrijwel iedereen is in de ban van dit enorme feest. In het weekend en de laatste twee dagen voor aswoensdag wordt het karnaval afgesloten met een grote optocht voor volwassenen overdag welke start in St. Maria en voert langs de Rooseveldweg via Palu blanku naar de Roodestraat en de Breedestraat in Otrabanda Willemstad. Men loopt over het Bryonplein - waar de foto's zijn gemaakt - naar het stadion waar de deelnemers eindelijk hun soms zware hoeden en warme kleding carnaval2 mogen verruilen voor de wat luchtiger kleding wat bij 30 graden celsius wel prettig is.
Deze tocht van zeven kilometer wordt een dag later ook door de kinderen gelopen. Buiten de vele kleinere optochten in de wijken wordt op dinsdag 9 februari 's avonds en 's nachts het Karnaval definitief beeindigt met nogmaals de grote parade maar dan in het donker. Het is een mooie beleving. Ook al houdt je niet van het carnaval in Nederland, hier op Curacao of één van de andere Caribische eilanden moet je het een keer hebben meegemaakt. Het maakt onderdeel uit van zowel de geschiedenis als de cultuur van de Caribean. We zijn blij dat we het mogen meemaken.
carnaval9 carnaval7





















<