Australia Zoo (Queensland)

Australia Zoo


Dit dierenpark ligt aan de buitenkant van het stadje Beerwah zo'n 70 KM ten noorden van de stad Brisbane. Er is een prima verbinding met de trein. Ruim vijf kwartier hebben we gereden vanaf het centraal station Brisbane naar het park. Bij aankomst stond een shuttle gereed om ons het laatste stukje te brengen. Het was nog 10 minuten wachten tot het park open ging. Ondanks de vakantietijd - de kinderen hebben zomervakantie van school - viel de drukte ons enorm mee. We hebben alle tijd gehad om de kangaroo's, koala's, slangen, spinnen, schildpadden etc. en natuurlijk krokodillen en alle soorten en maten van dichtbij te bekijken.
kangeroo Het meest verrassende was de mogelijkheid om de kangeroo's te mogen benaderen. Deze eigenzinnige dieren maakten zich niet druk om de bezoekers die tussen hen doorliepen. Omdat het zo rustig was lieten ze ons zelfs zo dichtbij dat het mogelijk was om ze te aaien. Een ander inheems dier met een hoog aaibaargehalte is de koala. Deze dieren eten over het algemeen de blaadjes van de eucalyptusboom. Aan de oostkant van Australie komen ze veel voor en er wordt zelfs voor gewaarschuwd langs de weg. In het park werd geadviseerd de slapende koala's met rust te laten en het viel ons op dat eenieder daar netjes gehoor aan gaf. "Koala Australia Zoo 2020" (klik hier voor het filmpje)
Wat zou een Australisch wildpark ter nagedachtenis aan Steve Irwin zijn zonder de aandacht voor de grootste vandaag de dag levende prehistorische jager de krokodil. Zoals al op de pagina over Cairns aangegeven betreft het een groot soort zogeheten zoutwaterkrokodil. Een uitdagende baan als je schoonmaker bent van de verschillende pools. Eenieder moet natuurlijk goed opletten, maar er is een zeer belangrijke functionaris,de opzichter. Deze persoon moet echter niet toezicht houden op de schoonmakers, maar op de krokodillen.
weipa In de hier getoonde pool wonen Weipa en Lucy. Weipa, 4.3 meter lang en 500 kg zwaar, is overgebracht vanuit de omgeving van het plaatsje Weipa in Noord Queensland waar hij een probleem vormde voor de omgeving vanwege zijn zeer agressieve karakter. Hij had meerdere honden bij de waterkant gegrepen en dat vond men niet zo'n goed idee. The Queensland Parks & Wildlife Service heeft hem gevangen en overgebracht naar The Australia Zoo. Op een bord aan de waterkant lazen wij de volgende waarschuwing "Weipa commands respect, he never misses an opportunity to defend his territory". Het werd ons duidelijk waarom ze zo voorzichtig waren. Als u goed kijkt ziet u aan de rechterzijde op de foto vanachter het hek iemand met een lange witte stok staan die Weipa moet afleiden door op het water te slaan.
"krokodillenshow" (klik hier voor het filmpje)
Er was natuurlijk ook een show, maar met een educatief karakter. De bedoeling was om bezoekers de gedragingen van de krokodil te leren. Er wordt geadviseerd om niet binnen 10 meter van het water te gaan staan en zeker niet binnen 50 meter van het water je tent op te zetten. Een bezoekje van een van deze prehistorische dieren is dan gegarandeerd. Het is 's-avonds en 's-nachts sowieso niet verstandig om dicht bij het water te komen daar deze dieren dan extra elert zijn en zeer actief als koudbloedige dieren.<